Hjem » FORBINDELSEN MELLOM VÅRE FØDSELS- OG DØDSDATOER

Annonser

FORBINDELSEN MELLOM VÅRE FØDSELS- OG DØDSDATOER

Følelsesmessige reaksjoner på kommende bursdager kan føre til dødsutsettelse eller bursdagsblues

I følge den tyske psykiateren Prof Matthias C Angermeyer og kollegaer – skriver i ‘Journal of Epidemiology and Community Health’ (1987) – skal Platon ha født og dødd på samme dato; så også, Buddha; og ragtime-pianisten «Eubie» Blake døde bare fem dager etter sin 100-årsdag.

Er det en sammenheng mellom fødsels- og dødsdatoene våre?

Angermeyer et al antydet at enten det å nærme seg bursdager fremmer en følelsesmessig reaksjon som motiverer individer til på en eller annen måte å sette i gang en mekanisme som forsinker deres død – «dødsutsettelse» – eller bursdager representerer stressende hendelser, som provoserer en økning i dødelighet: en «bursdagsblues»-effekt.

Men etter deres studie av 5000 kjente mennesker fra Sveits og rundt om i verden, var konklusjonen deres at «en reell sammenheng mellom fødselsdag og dødsdato ser ikke ut til å eksistere».
I motsetning til dette, i 2001, bemerket amerikanske forskere, som skrev i ‘British Medical Journal’, at nummer fire blir sett på av mange kinesere og japanere som uheldige. «I så fall,» spekulerte de, «bør dødsfall fra kronisk hjertesykdom vise en spesielt stor topp på den fjerde dagen i måneden.»

Følgelig studerte de dødsattestene til 210 000 kinesere og japanske amerikanere og 47 millioner hvite amerikanere og rapporterte: «Hjertedødeligheten hos kinesere og japanske amerikanere topper seg den fjerde dagen i måneden . . .»

I 2012 rapporterte en sveitsisk gruppe sin analyse av dødelighetsstatistikken til mer enn to millioner individer i tidsskriftet ‘Annals of Epidemiology’, og uttalte: «Den totale dødsoverskuddet på fødselsdagen var 13,8 prosent, hovedsakelig på grunn av kardiovaskulær og cerebrovaskulære sykdommer (mer hos kvinner enn hos menn) samt selvmord og ulykker (spesielt fall hos menn).»

Resultatene deres støttet «hypotesen om en ‘jubileumsreaksjon’ eller ‘bursdagsblues’ i visse dødsårsaker, men ikke hypotesen om dødsutsettelse».

Og i en nylig utvikling, i 2018, undersøkte to irske professorer ved University College Dublin ytterligere forholdet mellom fødselsdag og dødsdag. Funnene til professor Gabrielle E Kelly og professor Cecily C Kelleher, publisert i ‘Journal of Epidemiology and Community Health’, stammer fra deres undersøkelse av bursdager og dødsdager til kjente personer i åtte forskjellige kategorier: 49 britiske statsministre, 34 amerikanske presidenter , 34 Wimbledon-vinnere for menn og 23 singler for kvinner, 49 mannlige Oscar-skuespillere, 32 Oscar-skuespillerinner, 39 Oscar-regissører og 583 nobelprisvinnere.

Retningsstatistikk
Kelly forklarte til The Irish Times at de hadde brukt metoder avledet fra en statistisk underdisiplin kalt retningsstatistikk: «Dataene er sirkulære i den forstand at en forskjell mellom en dødsdag og fødselsdag på 0 dager er det samme som en forskjell på 365 dager . Tilsvarende er en forskjell på 1 det samme som en forskjell på 364. Derfor ble det brukt statistikk for sirkulære data i analysen, også kjent som retningsstatistikk. Ulike typer avvik for forskjellene i hver gruppe fra en enhetlig fordeling på en sirkel ble undersøkt.»

For hver av de åtte gruppene beregnet Kelly og Kelleher forskjellen i dager mellom fødselsdagen og dødsdagen. Hvis det ikke var noen sammenheng mellom de to, burde forskjellen i dager vært jevnt fordelt rundt den «statistiske sirkelen». Men dette skjedde ikke: «Alle grupper viste noen avvik fra uniformen, og det skjedde rundt bursdagen i alle gruppene.»

Var avgangen fra uniformen i samsvar med hypotesen om «dødsutsettelse» eller «bursdagsblues»?

For de fleste gruppene var det førstnevnte, med «en dødsfall før bursdagen og en oppgang etterpå». Men interessant nok, hos kvinnelige Wimbledon-damer og Oscar-skuespillerinner, så det ut til at «bursdagsblues»-hypotesen seiret.

Så, hva skjer?
Forbindelse
Kelly og Kelleher er forsiktige i sin tolkning av funnene deres. De erkjenner at «mens empiriske data antyder at det er en sammenheng mellom fødselsdag og dødsdag og at det er en viss variasjon på tvers av kohorter og etter kjønn, må det være spekulativt om dette er et iboende biologisk eller et sosiokulturelt fenomen eller en interaksjon mellom disse , i sin tur relatert til prosesser som fremmer lang levetid, inkludert fordeler ved sosial posisjon.»

Muligheten for at en slags psykofysiologisk mekanisme muliggjør utsettelse eller fremskyndelse av døden er et spørsmål, sier Kelly og Kelleher, som kan besvares ved å foreta flere studier av hvor stor betydning folk tillegger bursdagene deres.

«Fremtidig forskning på dette emnet,» sier Kelly, «vil utvikle nye statistiske metoder som er kraftigere til å oppdage endringer fra ensartethet av forskjeller rundt 0, og som vil gjøre det mulig å sammenligne grupper på en effektiv måte.»

Forfatterne av den sveitsiske studien fra 2012 (ovenfor) antyder at «selv om antallet dødsfall på bursdager har en lignende størrelse i forskjellige dødsårsaker, kan det hende at de underliggende mekanismene ikke er like. Ved vaskulære hendelser, som akutte hjerteinfarkter og hjerneslag, virker det mer lovende å anta de ødeleggende konsekvensene av stress.»

Denne irske forskningen fremhever en raffinert statistisk tilnærming til undersøkelsen av forholdet mellom fødselsdager og dødsdager, og inviterer til slutningen om at sinnet kan ha en større rolle å spille i kroppens fysiologi enn vi kanskje bryr oss om å innrømme.

Annonser